Site Overlay
Pannenkoekenrecept

Pannenkoeken Recept

Dit pannenkoeken recept is eenvoudig en natuurlijk lekker. Pannenkoeken maken is niet duur, en je kunt er verrassende combinatie meer maken.

Pannenkoeken maken met bloem, eieren, wat melk, en boter om in te bakken. Met dit recept maak je het basisbeslag en dus ook een basispannenkoek.

De pannenkoek kun je met verschillende ingrediënten opvrolijken, bijvoorbeeld met stroop, jam, kaas of worst. Je kunt ook gewone suiker gebruiken, of poedersuiker. Je krijgt dan als het ware een ouderwetse zoete variant. Maar er zijn heel veel meer mogelijkheden om pannenkoeken te. Bijvoorbeeld met kaas, spek, champignons, paprika, of tomaat voor een hartige pannenkoek.

Als je de basis goed bakt, krijg je dezelfde pannenkoek die je in een pannenkoekenhuis of pannenkoekenrestaurant kunt eten. Alleen is het dan wat goedkoper.

We moeten er dan wel bij vermelden dat alles om het juist beslag gaat. Vergeet dan ook de pannenkoekenmixen die je kant en klaar in de winkel kunt kopen. Met wat simpele ingrediënten maak je dit beslag helemaal zelf. Nog één ding, zorg dat de pannenkoek geen flensje wordt. Een pannenkoek is nu eenmaal wat dikker dan een flensje dat op zich weer een hele dunnen pannenkoek is. Een flensje wordt overigens vaak gebruikt als een dessert.

Basis pannenkoeken recept

Het basis recept voor pannenkoeken. De overige ingrediënten voor de vulling van de pannenkoek worden pas later toegevoegd. Dit is dus een recept voor een kale pannenkoek.

Gang Hoofdgerecht, Ontbijt
Keuken Nederlands
Keyword pannenkoeken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 30 minuten
Rusttijd 15 minuten
Geschikt voor 8 Stuks
Caloriën 205 kcal

Ingrediënten

  • 200 Gram Tarwebloem
  • Snufje zout
  • 2 Eieren
  • ½ Liter Melk
  • 50 Gram Boter
  • Eventueel suiker of poedersuiker

Bereiding

  1. Neem een grote kom en meng de bloem met een mespuntje zout door elkaar.

  2. Breek de eieren en roer met een garde of mixer de eieren door de bloem.

  3. Voeg de helft van de melk toe en meng alles tot een mooi en glad beslag.

  4. Voeg al roerend de rest van de melk toe.

  5. Laat het beslag 10 tot 15 minuten rusten in de koelkast.

  6. Roer het beslag nog even goed door, voordat je de pannenkoeken gaat bakken.

  7. Laat de koekenpan goed heet worden, en smelt een klontje boter in de pan. Pas als de boter helemaal gesmolten is gaan we bakken.

  8. Schep met een soeplepel het beslag in de pan, en laat het beslag door de hele koekenpan lopen. Door de pan wat te draaien en scheef te houden. Heb je te weinig, doe er dan wat beslag bij, vooral aan die kant waar nog geen beslag is.

  9. Bak de pannenkoek op een halfhoog tot hoog vuur totdat de pannenkoek licht tot goudbruin wordt. Gebruik een mes of een schepspaan om te kijken of de kleur aan de onderkant al goed is.

  10. Nu gaan we de pannenkoek omdraaien. Dit kun je natuurlijk doen door met behulp van de koekenpan de pannenkoek de lucht in te slingeren en omgedraaid weer met de pan op te vangen, maar er zijn maar weinigen die dit kunnen. Gebruik daarom de eerder genoemde schepspaan om de pannenkoek om te draaien.

  11. Bak de pannenkoek ook aan de andere kant totdat deze goudbruin is.

  12. De gebakken pannenkoek kun je het beste alvast op een groot bord leggen met de schepspaan, want we moeten natuurlijk ook de rest van het beslag opmaken.

  13. Herhaal dan ook de bovenstaande stappen totdat het beslag op is, en alle pannenkoeken gebakken zijn. Als je steeds de laatste gebakken pannenkoek boven op de pannenkoek legt op het bord, blijven deze overigens voldoende warm.

Opmerkingen – Tips

Als je zoete pannenkoeken wilt maken, kun je aan het beslag nog wat suiker of basterdsuiker toevoegen.

Nog enkele tips

  • Blijf het beslag net zolang mixen en roeren, totdat er geen klonten meer in het beslag te zien zijn.
  • Blijf echter ook weer niet te lang mixen, anders kun je het beslag dood slaan. Dat wil zeggen dat er meer gluten in het beslag komen, en daardoor worden de pannenkoeken erg taai.
  • Gebruik altijd verse eieren, en voor de vulling altijd verse ingrediënten. Di komt de smaak altijd ten goede.
  • Vergeet fabeltjes over bakken zonder boter in een koekenpan met anti aanbaklaag. De smaak van een goede pannenkoek ontstaat onder andere door de boter en het bakken daarin.
  • Nog lekkerder worden pannenkoeken die gebakken zijn in roomboter.
Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.